Verkleedpartij

Jaren geleden las ik het boek “ de Mantel” van de schrijver Alexandre Dumas.
Een verhaal over hoe het zou kunnen zijn gegaan met de Romeinse hoofdman, die nadat Jezus gekruisigd was, door loting de mantel van Jezus kreeg en na het sterven van Jezus beleed; “ deze was waarlijk Gods Zoon”

In de bijbel gaat het vaak over kleding en dan vooral over de drager van die kleding en de bijzondere betekenis daarvan.

In het oude Testament lezen we nogal eens dat men hun kleren scheurde, ofwel uit diep verdriet of uit boosheid en woede.
De hogepriester moest zich strikt houden aan speciaal voor hem geldende wetten, waaronder een streng verbod zijn kleren te scheuren.


In de boeken van Mozes wordt uitgebreid verslag gedaan over de kleding van de Levieten, de priesters en de hogepriester.
De Heer verteld zelf aan Mozes het ontwerp en de soort stoffen voor de kleding waarmee de priesters en Levieten dienst doen in de tempel.

Ik stel het me voor als een modeshow waarbij de ontwerper trots zijn collectie showt.
Als laatste wordt het topstuk, de kleding voor de hogepriester getoond.
Zoals in de haute-couture wereld van nu het tonen van de bruidsjurk het hoogtepunt van de show is, zo laat God aan Mozes zien hoe het hogepriesterlijk gewaad, het topstuk van de tempelgarderobe gemaakt moet worden.
De hogepriester wiens inwijding bestond uit een wassing, de bekleding van dit prachtig versierde ambtsgewaad, het offeren van een var en twee rammen, en bovendien de zalving met de heilige zalfolie, waarna de olie in zijn baard en over zijn kleding naar beneden drupte tot aan de rinkelende belletjes in de zoom van het gewaad.

Deze kleding, gedragen over het wit linnen gewaad zoals elk andere priester dat ook droeg, droeg de hogepriester alleen bij het verrichten van zijn dienst in de tempel.
Behalve op de Grote Verzoendag, als hij het Heilige der Heiligen binnenging, bij deze gelegenheid droeg hij enkel een geheel wit gewaad, waarna, nadat door de offers verzoening voor hem zelf en voor het volk was gebracht, hij zich omkleedde en in het kostbare hogepriesterlijk gewaad weer naar buiten kwam.


Ondertussen staan ook wij op de Grote Verzoendag in gedachten op het tempelplein, in spanning wachtend op het weer naar buiten komen van de hogepriester.
Wanneer we het geluid van de rinkelende belletjes horen, slaakt de menigte een zucht van verlichting: de God van het Verbond heeft het offerbloed aangenomen waardoor er verzoening is gedaan over de zonden.

We gaan weer zitten bij een andere uitvoering waarbij kleding een belangrijke rol speelt, het verhoor van Jezus, die na zijn gevangenneming voor de hoge raad terecht staat.
Als hoogst gezaghebbend, zit door de Romeinse overheerser aangestelde hogepriester Kajafas, de zitting voor.
Omdat hij op dit moment geen werkzaamheden in de tempel verricht zal hij zijn gewone wit linnen priesterkleding hebben gedragen,
Bevoegd tot recht spreken over godsdienstige zaken, vraagt hij aan de tot nu toe zwijgende Jezus;” bent u de Christus, de Zoon van God?”
Waarop Jezus antwoordt; “ U hebt het gezegd. Van nu af aan zult u de Zoon des mensen zien, gezeten aan de rechterhand van degene die hem macht geeft terug te komen op de wolken van de hemel.”
Wat een heerlijk getuigenis, zou je zeggen…tenminste ik word hier erg blij van!
Zo ook de hogepriester en zijn medestanders, maar op een heel andere manier!
Hierin heeft Jezus, de Zoon van God, voor de hoge raad zijn lot bezegelt.
Uit pure woede, (of zal het uitgelaten vreugde geweest zijn?) over deze, in zijn ogen godslasterlijke woorden, scheurt Kajafas zijn kleren.
(maar…dat was toch verboden?)
In zijn haat en afkeer van Jezus is op dit moment maar één ding elangrijk; eindelijk hebben ze hem te pakken, en beslissen op grond van de wet van Mozes, dat deze godslasteraar de doodstraf verdiend.

Aangezien de hogepriester zijn handen niet vuil wil maken aan het doden van Jezus, dat mag hij ook niet volgens dezelfde wetten van Mozes, gaan we mee naar het volgend bedrijf, waarin kleding een rol speelt.
De kledingshow gaat verder in de rechtszaal van Pilatus, de Romeins stadhouder in die tijd.
Nadat deze Pilatus zijn handen in onschuld wast, laat hij Jezus geselen, waarna de soldaten Jezus de kleren van het lijf rukken, en hem om zijn bebloede lijf een scharlaken mantel hangen.
Rood als zijn kostbaar bloed, plakt deze mantel aan zijn gehavend lijf, waarna ze hem spottend kronen met een kroon van doornen, en hem als scepter een riet in zijn rechterhand geven, de hand waarmee een koning recht heeft te beslissen over leven en dood…
Hij sloeg niet terug maar liet zich bespotten door de hem in het gezicht spugende soldaten.
Het riet werd hem uit de hand gerukt, waarna ze het kapot sloegen op zijn doornen gekroond hoofd.
Na deze vernedering deden ze hem zijn eigen kleren weer aan, om door de straten van Jeruzalem naar het kruis geleid te worden.

Daar staan wij nu ook, bij weer een wisseling van kleren.
Jezus hangt naakt aan het kruis, vastgepind als afschrikwekkend voorbeeld van een niets en niemand meer te zijn.
Een niet meer bestaand persoon…
Onder het kruis liggen zijn kleren, de kleren die hij droeg tijdens zijn wandeling op aarde.
De kleding die hij aanhad toen hij de kinderen zegenend op schoot nam.
De kleding die hij droeg toen hij, tegen de wet van Mozes in, de melaatsen aanraakte en genas.
De kleding die hij droeg toen hij weende bij het graf van Lazarus, en verbolgen over de dood hem terug riep uit het graf.
De kleding die hij droeg toen hij het brood brak en deelde met duizenden mannen, vrouwen en kinderen.
De kleding waar de bloed vloeiende vrouw, enkel door vanachter de zoom aan te raken genas.

Jezus, die het recht had zijn kleren te scheuren uit diep verdriet over de mensen, die hij gevangen zag in de macht van Satan, deze Jezus die zijn kleren had kunnen verscheuren uit woede over deze macht van de zonde, liet zich de kleren van het lijf rukken en hing naakt aan het kruis.

Terwijl de hogepriester het gebod overtrad en zijn kleren scheurde, lag de kleding van Jezus onder het kruis en werd verdeeld onder de soldaten.
Zelf verscheurd, werd zijn kleding heel en aan één stuk verloot onder degenen die hem aan het kruis genageld hadden.

Waarom?
Omdat de kledingkast van God, de Schepper van hemel en aarde rijk gevuld moest worden met voor ieder die dat wil, een nieuwe mantel.
Kom maar eens mee naar die hemelse garderobe kast, dat is tenminste een echte walk-in closet!
Aan de hand van Jezus, de opgestane Heer, mag je voor je binnengaat je besmeurde stinkende bedelaars-kleren uit doen waarna je naakte schaamte bedekt wordt door Vader, die je de meest mooie mantel om de schouders hangt.
De mantel der gerechtigheid…
Dat is me nog eens een mantelzorg!

Doe je mee met deze verkleedpartij?

‘Ik ben zeer vrolijk in den HEERE, mijn ziel verheugt zich in mijn God, want Hij heeft mij bekleed met de klederen des heils, den mantel der gerechtigheid heeft Hij mij omgedaan; gelijk een bruidegom zich met priesterlijk sieraad versiert, en als een bruid zich versiert met haar gereedschap.’
‭‭Jesaja‬ ‭61:10‬ ‭SV1750‬‬
http://bible.com/165/isa.61.10.sv1750


Auteur: tinyonline

Ik word blij van zelf nadenken i.p.v. napraten

5 gedachten over “Verkleedpartij”

 1. ik doe kleren aan of uit ..na wat er zich aan dient..en nuttig is.
  de rest is bij zaak en niet van belang.
  leef je eigen leven.. niet dat van de bijbel of welk ander boekje dan ook, want mensen hebben het geschreven.. en allemaal die verwijzingen.. ik verwijs ze naar de prullebak..daar horen ze thuis. maar omdat je graag zulke dingen hoort en lees ..geef ik je dit.; WAT jij niet wilt dat U geschied ..doe dat ook bij een ander niet.
  Is dat niet genoeg ?
  heb je daar een god voor nodig of welk figuurtje ook ?

  nee hé ..doe goed ..en jij weet wat goed is. …en dan komt het wel goed.!

  Like

 2. het oordeel ik zou boos zijn.
  hmm nee hoor .

  als men alleen naar zijn/ haar eigen verhaal kijkt en niet verder wilt kijken dan de neusjes lang zijn ..valt men uit de toon. en men oordeelt dan ..zo als nu..ik zou boos moeten zijn ?!
  o jee , nee .

  maar goed..men blijft vaak in het eigen hokje zitten en dan is iedereen die niet in dat hokje zit een buitenstaander.
  wel jammer.
  tja geloof maakt meer kapot dan je lief is.
  over de hele wereld worden oorlogen gevoerd door die gelovigen.
  en ongelovigen worden dan de dupe omdat ze anders denken.

  tja och ja als je vind dat ik boos ben.. ook goed hoor.
  gelijk krijgen of hebben ..tja , wat zal ik schrijven.?
  je hebt gelijk ?

  hahaha

  Like

  1. Sjonge Harry
   Ik vraag je geïnteresseerd wat maakt dat je reageert zoals je reageert.
   Geen constatering, interesse in je beweegredenen.
   Wanneer je zegt dat ik in een hokje zit en jou daar ook wil plaatsen, en je je daardoor als buitenstaander geoordeeld voelt, dan spijt me dat.
   Kun je ook gewoon aannemen dat het een vraag is en geen oordeel?
   Wat maakt dat je zo reageert op mijn blog, dat is alles.
   Iets heeft je getrickerd, anders nam je die moeite niet.

   Geliked door 1 persoon

   1. tja ik ben ook maar eens mens, ook ik maak fouten en denk ook wel eens verkeerd, ja ik ben schuldig ik ben een mens, maar niet boosaardig ..wel aardig haha al zeg ik ut zelf. althans daar doe ik erg mijn best voor om mijn mede aardbewoners zo te behandelen, en wat me vaak niet in dank word af genomen. ik wou dat god de wereld weer tot een goeie orde zou komen roepen… welke god maakt mij niks uit..want er kan er maar één zijn. en sinterklaasje is het zeker niet… dus.

    ik mis mensen die meer voelen dan hun portemonnee, zelfs vanmorgen bij mijn vrijwilligers ”werk” kwam ik boosaardige zaken tegen , en dat verdriet me dan enorm.
    tja.. het zal dan wel aan mij liggen denk ik dan maar, en toch zit het me niet lekker, omdat mensen NIET willen luisteren.. en das zo jammer. teleurstellend zelfs.
    dat ik op de terug weg zelfs overwoog om dan maar te stoppen er mee, men kan er niet tegen dat ik steeds meer problemen krijg met mijn lijf, en dus minder inzetbaar ben. erg jammer…maar men EIST dan ..als vrijwilliger doe je vrijwilligerswerk , en dan zo behandeld worden..hmm .
    vele mensen keren zich af van het geloof ..geloof ik.. want ook daar klopt veel niet.
    te veel was en is er fout.
    mensen toch ik wil mens zijn met jouw en met iedereen zwart geel bruin of welke vorm dan ook.

    Vrede liefde warmte en vrijheid voor iedereen, gezondheid enz enz.

    dat wens ik iedereen.
    jouw ook dus.
    met vriendelijke groetjes
    van harry.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: