Kaïn en Abel

Het van kinds af aan vertrouwd zijn met de Bijbel kan er soms voor zorgen dat je niet meer verwondert raakt over de geschiedenis van Gods plan met deze wereld,met u, jij en mij.

Zo las ik vanmorgen over Kaïn en Abel en voor het eerst besefte ik hoe gemakkelijk dit verhaal aan betekenis inboeten kan omdat het al zo overbekend is.
Is dat niet hetzelfde met het nieuws van vandaag?
Berichten over vluchtelingen, stikstof en milieucrisis zijn langzamerhand zo gewoon aan het worden, dat het je steeds minder raakt.

Zo vergaat het ook een beetje de woorden: ‘de laatste dagen’, de tijd voorafgaand aan Jezus’
wederkomst.
Alhoewel zowel Jezus als de apostelen genoeg spreken over de eindtijd, lijkt het haast weinig of geen indruk meer te maken, we zijn er zelfs aan gewend geraakt het af te doen met: ‘het is toch altijd al zo geweest?’

Opmerkelijk genoeg is dat wat betreft alle berichtgeving over oorlogen, moord en doodslag ook werkelijk zo, de mens is vanaf het allereerste begin van nature geneigd tot alle kwaad.

Neem nou het verhaal van Kaïn en Abel.
Zelfs niet christenen weten gelijk waarover het gaat, Kaïn vermoorde zijn broer Abel.
Maar wanneer je deze geschiedenis gaat lezen alsof je aan tafel bij Pauw naar een rechtbankverslag luistert zoals dat dikwijls het geval was in de zaak Holleeder of nu in de zaak Moreno, zou je van de ene verbazing in de andere vallen.
De gruwelen van deze zorgvuldig geplande excecutie doen je de rillingen over de rug lopen en vandaag zouden de kranten erover berichten als over een kille afrekening in het naar de kroon steken van een topcrimineel.
Vol afschuw zou je horen hoe Kaïn,
precies eender de spot drijft met God en zijn bloedeigen broer als Holleeder en Taghi dat doen met hún slachtoffers en de opsporingsdiensten.
Wanneer God aan Kaïn vraagt; ‘waar is Abel, je broer?’ antwoordt hij koud en arrogant met een wedervraag;
‘Is dat soms mijn verantwoordelijkheid? Wat heb ik met Abel te maken?’

Nergens lees je iets van schuldbesef of compassie, eerder het tegenovergestelde: weergaloze gewetenloosheid, kille berekening en een volkomen gebrek aan empathie.
De moord op zijn broer raakt hem niet, hij vraagt zich ook niet af wat dit verschrikkelijk nieuws met zijn ouders doet.
Het enige waarover Kaïn zich zorgen maakt is: welke gevolgen heeft dit voor mezelf?’

Lees nu eens wat Paulus in zijn brief aan Timotheüs schrijft:

‘En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken.
Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, kwaadsprekers, onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede, verraders, roekeloos, verwaand, meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God. Zij hebben een schijn van godsvrucht, maar hebben de kracht ervan verloochend.
Keer u ook van hen af.’
‭‭2 Timotheüs‬ ‭3:1-5‬ ‭HSV‬‬
https://www.bible.com/1990/2ti.3.1-5.hsv

Gezien wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat narcisme in onze tijd epidemische vormen aanneemt is het daarom op zijn minst bijzonder dat Paulus in zijn waarschuwing voor de verdorvenheid tav de laatste dagen de exacte kenmerken van iemand met een narcistische/ psychopathische persoonlijkheidsstoornis opsomt.

Zijn woorden: ‘keer u van hen af’ zijn nogal revolutionair te noemen en zouden in de huidige tijd zomaar beantwoord kunnen worden met: ‘oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld wordt.’

Toch zegt God bij monde van Paulus de gemeente: ‘keer je af van deze leugenaars, deze lastertongen, deze valsspelers, deze veraders, deze geweldenaars, deze grootsprekers, deze Godshaters, weer ze uit je midden omdat ze alleen maar komen om te roven en te verslinden.’

De toon in de vertelling van het Kain en Abel verhaal heeft in mezelf een beeld van Kaïn gecreëerd als van een man waar je medelijden mee hebben moet.
De plaatjes van de beide offers waarbij rook van Kaïn’s offer verticaal en dat van Abel’s offer horizontaal wordt afgebeeld, dragen er zeker toe bij dat je gaat denken dat het nogal logisch is dat Kaïn in een jaloerse bui zijn broer Abel vermoord.
Het Pieter Baan centrum zou Kaïn diagnostiseren als ontoerekeningsvatbaar en geld nog moeite sparen hem weer op het juiste spoor te krijgen.
In tegenstelling daarvan moest Kaïn volgens de vertelling vluchten om niet zelf vermoord te worden.
Toch wel erg zielig voor Kaïn…

Echter; na het lezen van de waarschuwing van Paulus: ‘houd je verre van deze mensen’, begin ik me af te vragen of het niet precies tegenovergesteld is.
De berekenende aanloop naar de moord op zijn broer en de onverschilligheid daarna, geven genoeg aanleiding te concluderen dat Kaïn nooit op het juiste spoor geweest is!
Hoe zou hij daar dan weer op terug te brengen zijn?

Heb ik, hebben wij Kaïn de hand boven het hoofd gehouden?
Zou de kerk van nu de moed hebben Kaïn buiten te zetten?

Zijn sluwe werkwijze volgend kunnen we gerust veronderstellen dat Kaïn de eerste narcist/psychopaat, de eerste Holleeder in de geschiedenis is geweest.
Omdat hij totaal geen wroeging of schuldbesef toont, moet hij daarom ook zeker in staat worden geacht met dezelfde gewetenloosheid zijn eigen ouders, Adam en Eva te vermoorden.
Ik geloof dat God hem daarom zelf verwijderde van zijn familie, niet in de eerste plaats om Kaïn te beschermen, maar omdat Kaïn in de moord op Abel de eerste stappen had gezet het heilsplan van God om zeep te helpen.
Kaïn was als het ware een dodelijk gevaar voor de kerk en werd daarom zelf door de Herder van de kerk verwijderd; de wolf werd van de schapen gescheiden.

Zegt deze geschiedenis iets voor deze tijd?
De doorwerking van het kwaad in deze wereld en in de kerk weg wimpelen met de opmerking; ‘het is toch altijd al zo geweest,’ is allerminst onbijbels wanneer we daarmee onze verantwoordelijkheid ontkennen in het onderscheiden van de geesten en daardoor ijveren in het zuiver en veilig houden van de gemeente.
God geeft in beide Schriftgedeeltes toch genoeg handvatten de in schaapskleren vermomde wolf te herkennen en deze buiten de poort te houden?
In tegenstelling dat daar meteen het stickertje: ‘je mag niet oordelen’ op wordt geplakt zegt Paulus: ‘laat je niet verleiden door de vleierij van deze leugengeesten en de op roof uitgezonden wolven.
Ga niet met hen om!’

Bid daarom om onderscheiding van geesten.
Bid om moed krachtig te handelen wanneer dat nodig is.
Bid om voldoende olie in onze lampjes, zodat we niet overvallen worden door het donker van de nacht.
Bid om bescherming van Abel opdat er een goede geur van de gemeente uitgaat…

‘Zie, Ik kom als een dief. Zalig hij, die waakt en zijn klederen bewaart, opdat hij niet naakt wandele en zijn schaamte niet gezien worde.’
‭‭Openbaring‬ ‭16:15‬ ‭NBG51‬‬
https://www.bible.com/328/rev.16.15.nbg51

Auteur: tinyonline

Ik word blij van zelf nadenken i.p.v. napraten

%d bloggers liken dit: