Gemuilkorfd…

Bij The Voice of andere Talentenjachten als BGT hoor je nog wel eens juryleden spreken over goosebumps.
Dat betekent kippenvel bij het luisteren naar een prachtig vertolkt lied van één van de kandidaten.

Bij het zien van deze foto, genomen op één van de kerkpleinen in ons dorp kreeg ik ook over mijn hele lijf goosebumps.
Dacht ik bij de eerste aanblik nog; ‘ha mooi, het kruis,’ toen ik nog eens goed keek stond mijn hart even stil van afschuw.

Onwillekeurig dacht ik terug aan de tv serie ‘The handsmade tale,’
Één van de maatregelen om de dienstmeisjes in dit verhaal monddood te maken is hun lippen dicht te nieten, waarover vervolgens een strakke mondkap gebonden wordt.
Verbijsterend genoeg zijn er zelfs gemuilkorfde meisjes die geconformeerd met hun vrijheidsberovers
deze ontmenselijking als een bijzonder voorrecht ervaren en daarom trots aan de medeslachtoffers tonen.

Omdat ik de volgzame houding van de kerk als een gemiste kans zie echt kleur te bekennen, ervaar ik deze openbare vertoning van een kruis met mondkapje als zeer schrijnend.
Heeft de kerk zich achter de gesloten deuren van: ‘we moeten de overheid toch gehoorzamen’ eerder al de heilige handen vast laten binden, laat dit beeld zien dat ze zich ook monddood heeft laten maken?
Of nog schokkender: ’heeft de kerk uit angst voor een virus dé viruskiller, Jezus gemuilkorfd?’

Is de Koning der Joden dan voor niets gestorven?

Auteur: tinyonline

Ik word blij van zelf nadenken i.p.v. napraten

2 gedachten over “Gemuilkorfd…”

 1. Hoi Tiny, ik weet niet of je dit kruis moet zien als kunst, maar het spreekt wel duidelijke taal. In principe mag je met zo’n beeld doen wat je wilt en er in zien wat je er in ziet. Maar dat is dan wat jij er in ziet. Heb je met de makers gesproken? Ik vind het een beeld dat zeer aanspreekt. Niks monddood maken of volgzaam, maar de kern van het kruis hier laten zien: Christus droeg alle zonde en ziekte (check Jesaja 53). Dus ook dit coronavirus.
  Dat je op de betekenis ‘muilkorven’ komt, bevreemdt me. Ook vandaag spreekt de kerk, ook in de Rehobothkerk en de NGK. Ik hoop dat je je opent op andere visies over de spraakzame kerk vandaag. Stel je voor dat je die kerk vandaag over het hoofd ziet. Dat gun ik je niet.

  Like

  1. Ha Robert Ik begrijp vanuit je positie en andere kijk op de wereldcrisis heel goed je reactie.

   Omdat dat ik in Oegstgeest diverse keren heb geprobeerd te praten over de tijd waarin we leven, kan ik niet anders dan er maar naar ‘mijn’ kerk het zwijgen toe doen. In de diensten en kerk-mails kan ik ook niet anders opmaken dan ‘we passen ons aan en doen verder net alsof er niets aan de hand is.’

   Daarom is dit kruis voor mij een uiting van de aanpassing en volgzaamheid van hoe de WHO en het RIVM ons de regels voorschrijven. Wat me elke keer weer opvalt is dat deze volgzaamheid niet voortkomt uit eigen onderzoek naar waarheidsvinding maar eerder uit het niet kunnen of willen aanvaarden van ‘een ongemakkelijke waarheid.’

   Dit kruis staat gewoon buiten, het is geen geheim en die vrijheid heeft de kerk ook! Ik heb ook de vrijheid er zelf bij te voelen en denken wat ik voel.

   Desalniettemin, ik waardeer je inbreng en het maakt me ook van slag, juist omdat jij het bent. Ik ga erover nadenken wat dat over mij zegt…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: